Bize Ulaşın

Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi

Anasayfa / Makale & Blog /Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi

Mersin Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi
Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi

Şirket Borcunun Ödenmemesi

Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi Suçu, ticaret şirketlerinin yöneticilerinin şirket alacaklılarını zarara uğratmak kastıyla ticari işletmenin borçlarını kısman veya tamamen ödememeleri sonucu oluşur. Bu suç İcra ve İflas Kanunumuzun 333.maddesinde düzenlenmiştir. Mersin İcra Avukatı olarak bu yazımızda Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi Suçunu açıklayacağız.

Bu suçun faili ticaret şirketinin yöneticisidir. Ticaret şirketinin hukuken veya fiilen yöneticisi olmayan kişiler bu suçun faili olmazlar. Bu suçun oluşabilmesi için öncelikle bir ticaret şirketinin oluşması gerekmektedir. Ticaret Şirketleri, kollektif şirket, komandit şirket, anonim şirket, limited şirket, kooperatif şirketleridir. Suçun oluşabilmesi için failin şirket yöneticisi olması gerekmektedir. Borcun kısmen ödenmiş olması bu suçun oluşmasını engellemez. İcra takibinin kesinleşmesi ile beraber şirketin ödeme gücü olmasına rağmen şirketin alacaklının borcunu alacaklıyı zarara uğratmak amacı ile ödememesi gerekir. Mahkeme şirketin borcu ödeme gücü olup olmadığını tespit edebilmek amacı ile şirket defter ve belgelerini inceler, banka kayıtlarını inceler, vergi kayıtlarını inceler ve bunlara ilişkin bilirkişi raporu aldırır.

Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi hem kasten hem de taksirle işlenebilir. Suç tarihi takibin kesinleştiği gündür.

 

Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi Suçunun Cezası Nedir?

Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi Suçu takibi şikayete bağlı suçlardandır. Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi Suçu şikayet süresi ne kadardır sorusu Mersin İcra Avukatı, Mersin Ceza Avukatı olarak sıklıkla karşılaştığımız sorulardandır. Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi Suçunda şikayet hakkı işletme borcunun ödenmediğinin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay, her halde takibin kesinleşmesinden itibaren bir yıldır. İcra takibi kesinleştikten bir yıl sonra şikayetçi olunmuş ise şikayet hakkı düşer.

Ticari İşletme Yöneticisinin İşletme Borcunu Ödememesi Suçunun Cezası Ne Kadar, sorusu Mersin İcra Avukatı, Mersin Ceza Avukatı, Mersin Ticaret Avukatı olarak sıklıkla karşılaştığımız sorulardandır. Bu suçun yaptırımı altı aydan iki yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Suç taksirle işlenirse ikibin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

İcra ve İflas Kanunumuzda düzenlenmiş icra iflas suçları, uygulamaya bakıldığı zaman icra tahsilatlarını artırmaktadır. İcra yolu ile tahsilat yapılırken icra ve iflas kanunumuzda düzenlenen suç tiplerinin de kontrol edilmesi ve alacaklı hakkında şikayette bulunulması icra tahsilatlarını artıracaktır.

 

Yıldız & Düzen Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize Mersin ve Adana illeri başta olmak üzere Türkiye’nin her şehrinde Mersin İcra Avukatı, Mersin Ceza Avukatı, Mersin Ticaret Avukatı, İcra Takip Avukatı, Çek-Senet İcra Takibi, Ödenmemiş Senet İcra Takibi, Mersin İcra Takibi Avukatı konularında en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.

YILDIZ & DÜZEN Hukuk Bürosu Türkiye’nin ve Akdeniz Bölgesi’nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan ve bölgedeki temel ticaret merkezlerinden biri olan Mersin’de kurulmuş bir hukuk bürosudur.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Online Ödeme İçin Tıklayınız.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES
Mahmudiye Mahallesi Bahçeler Caddesi Matiat İş Merkezi Kat:1 No:5 Akdeniz / MERSİN

TELEFON
+90 552 605 45 33

E-POSTA
info@yildizduzenhukuk.com