Anasayfa / Makale & Blog /Tahliye Taahhütnamesi (2023)
Tahliye Taahhüdü, kiracının belirli bir tarihte kiralananı tahliye etmeyi taahhüt ettiği bir irade beyanıdır. Tahliye taahhüdü konut ve çatılı iş yerleri kira sözleşmesine konu yerler için verilir. Konut ve çatılı iş yerleri dışındaki yerler için tahliye taahhüdü verilmiş olsa bile tahliye taahhütnamesine dayanılarak tahliye davası açılamaz. Türk Borçlar Kanunumuzun 352/1 maddesinde tahliye taahhütnamesinin şartları belirtilmektedir.
Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Geçersiz tahliye taahhütnamesi ile açılan dava reddedilir. Kiracının Tahliyesi için tahliye taahhütnamesinin geçerli olması gerekmektedir. Geçerli tahliye taahhüdü nasıl hazırlanır sorusu sıklıkla sorulmaktadır.
Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için; Tahliye taahhüdünün yazılı olması, tahliye taahhüdünün kiracı tarafından veya yasal temsilcisi tarafından verilmiş olması, tahliye taahhüdünde tahliye tarihinin belirtilmiş olması, tahliye taahhüdünün ilk kira sözleşmesinden sonra verilmiş olması gerekmektedir. Sayılan şartlara uymayan tahliye taahhüdü geçersizdir.
Şartlı tahliye taahhütleri geçerlidir. Şarta bağlı tahliye taahhütnamesi varsa kiracının tahliyesi için şartın gerçekleşmesi gerekir. Tahliye taahhüdünde düzenleme tarihinin olmaması tahliye taahhüdünü geçersiz hale getirmez. Kiracının verdiği taahhüt mirasçısını da bağlar. Tahliye taahhüdünden sonra yeni kira sözleşmesi yapılması halinde tahliye taahhütnamesi geçersiz hale gelir.
Yasaya uygun bir tahliye taahhütnamesi bulunan kiraya veren kiracıyı; icra takibi yoluyla veya tahliye davası yoluyla tahliye edebilir.
İcra takibi yoluyla tahliye süreci İcra ve İflas Kanunumuzun 272 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Kanun hükmüne göre kiralayan, kira süresinin sona ermesinden sonra sözleşmeyi yenilemek istemiyorsa sözleşme süresinin bitmesinden veya tahliye taahhütnamesindeki sürenin dolmasından başlayarak bir ay içerisinde icra dairesine başvurarak kiracının tahliyesi talebi ile icra takibi başlatmalıdır. Tahliye talebi icra müdürlüğüne verildikten sonra icra müdürü kiracıya tahliye emri gönderir. İcradan tahliye emri gönderildiğinde kiracının taşınmazı Onbeş gün içinde tahliye etmesini, itirazı varsa yedi gün içinde bildirilmesini aksi halde zorla tahliye edileceğini bildirir. İcra Emrine İtiraz Edilmesi durumunda itirazın niteliğine göre kiracının tahliyesi için dava açılması gerekmektedir. Tahliye Taahhütnamesine İtiraz, Tahliye Taahhütnamesi İptal Edilir mi, Tahliye Taahhütnamesiyle Tahliye Ne Kadar Sürer, Tahliye Taahhütnamesinde İmza İnkarı sorularının yanıtı için hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.
Tahliye taahhüdü örneği, tahliye taahhüt örneği, tahliye taahhütnamesi Pdf, tahliye taahhütnamesi word gibi soruların yanıtını aşağıda bulabilirsiniz.
TAAHHÜT EDEN
ADI SOYADI:
MAL SAHİBİ
ADI SOYADI:
TAHLİYE EDİLECEK
MECURUN ADRESİ:
TAHLİYE TARİHİ:
Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda yazılı adresteki taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak 6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu'nun 352/1 maddesi gereğince boş ve sağlam olarak yukarıda belirtilen tarihte taşınmazı tahliye ederek, taşınmazı mal sahibine teslim edeceğimi, adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğimi beyan kabul ve taahhüt ederim. İşbu taahhütname serbest irademle ………. tarihinde imza altına alınmıştır.
TAAHHÜT TARİHİ:
TAAHHÜT EDEN: