Bize Ulaşın

ŞİRKETLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Anasayfa / Makale & Blog /ŞİRKETLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Mersin ŞİRKETLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU
ŞİRKETLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

ŞİRKETLERDE VE KOOPERATİFLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Bu yazımıza Anonim Şirketler ve Yapı Kooperatiflerinde avukat bulundurma zorunluluğunun yasal dayanağı üzerine bazı açıklamalarda bulunacağız.

Öncelikle, Anonim şirketler ve Yapı Kooperatiflerinde avukat bulundurma zorunluluğu hangi yasadan kaynaklanmaktadır onu açıklayacağız.

Anonim şirketlerde ve Yapı Kooperatiflerinde avukat bulundurma zorunluluğunun hukuki dayanağı Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesinin 3. fıkrasıdır. İlgili madde hükmü, esas sermayesinin 250.000 TL üzerinde bulunan anonim şirketler ve üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri bakımından sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu bulunduğunu ifade etmektedir.

Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesinin üçüncü fıkrasında “Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanunu’nun 272’nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı (250.000 TL) veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilir.” hükmü yer almaktadır.

İlgili yasa hükmüne göre; esas sermayesi 250.000 TL ve üzeri olan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadırlar.

 

LİMİTED ŞİRKETLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

Adi Şirketlerde ve Limited şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu yoktur ancak bu ticari işletmelerin de hak kaybına uğramaması açısından avukat bulundurması kanımızca gereklidir.

 

AVUKAT BULUNDURMAMANIN CEZASI NEDİR?

Avukatlık Kanunu 35.maddesinde avukat bulundurma zorunluluğunu yerine getirmeyen kuruluşlara verilecek ceza da düzenlenmiştir. İlgili hüküm şu şekildedir; ‘’Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.’’

 

BULUNDURULMASI ZORUNLU SÖZLEŞMELİ AVUKAT ÜCRETİ

2020 yılı AAÜT’ye göre;

Anonim Şirketler için; 2.835,00 TL

Yapı Kooperatifleri için; 1.890,00 TL

 

SONUÇ

Avukatlık Kanun'unun 35/3 maddesi uyarınca sermayesi 250.000 TL ve üzeri olan Anonim Şirketlerin ve Yapı kooperatiflerinin sigortalı olarak bir avukat çalıştırması ya da sözleşmeli olarak bir avukattan devamlı hizmet almaları zorunludur.

İlgili kanuna uyulmadığı takdirde, 2020 yılı boyunca avukat bulundurulmayan her ay için 5.886,00 TL cezai işlem uygulanacaktır.

 

Hukuk büromuzun Ticaret Hukuku Departmanı, Mersin ticaret avukatı olarak müvekkillerimize en iyi şekilde profesyonel avukatlık hizmeti vermektedir.

YILDIZ & DÜZEN Hukuk Bürosu Türkiye’nin ve Akdeniz Bölgesi’nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan ve bölgedeki temel ticaret merkezlerinden biri olan Mersin’de kurulmuş bir hukuk bürosudur.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Online Ödeme İçin Tıklayınız.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES
Mahmudiye Mahallesi Bahçeler Caddesi Matiat İş Merkezi Kat:1 No:5 Akdeniz / MERSİN

TELEFON
+90 552 605 45 33

E-POSTA
info@yildizduzenhukuk.com