Bize Ulaşın

Reddi Miras Nedir? Miras Reddi Nasıl Yapılır?

Anasayfa / Makale & Blog /Reddi Miras Nedir? Miras Reddi Nasıl Yapılır?

Mersin Reddi Miras Nedir? Miras Reddi Nasıl Yapılır?
Reddi Miras Nedir? Miras Reddi Nasıl Yapılır?

Reddi Miras Nedir?

 

Mirasın reddi yani reddi miras, mirasçıya, mirasbırakanın mirasçısı olma sıfatını kabul etmeme imkanı verir. Mirası reddeden yani reddi miras yapan kişi mirasçılık sıfatına hak kazanamaz. Reddi miras, mirasçı olmak istemeyen kişiler tarafından yapılır. Mirası red ya mirasçının iradesinden ya da kanundan kaynaklanır.

 

Reddi mirasın iki türü vardır;

 

  1. Mirasın Gerçek Reddi,
  2. Mirasın Hükmen Reddi

 

Mersin Miras Avukatı olarak müvekkillerimize, reddi miras davası, mirası ret davası, mirası reddetmek, miras sözleşmesi, mirastan feragat, mirastan mal kaçırma, mirastan kalan borcu ödemek konularında müvekkillerimize en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

 

Mirasın Gerçek Reddi Nedir?

 

Türk Medeni Kanununun 605.maddesine göre mirasçının kendi iradesiyle mirasçılık sıfatına son vermesine mirasın gerçek reddi denir. Mirasın reddinin yapılabilmesi için yani mirası reddedebilmek için miras bırakan kişinin ölmüş olması gerekir. Mirasbırakan ölmeden mirasçılık sıfatı oluşmayacağı için reddi miras kavramından da söz edilemez. Mirasbırakan ölmeden ancak mirastan feragat sözleşmesi yapılabilir. Mersin Miras Avukatı, Mersin Miras Hukuku Avukatı, Mersin Miras Davası Avukatı olarak müvekkillerimize mirastan feragat etmek, miras paylaşımı nasıl yapılır, miras paylaşım hesabı konusunda en iyi şekilde avukatlık ve danışma hizmeti vermekteyiz.

 

Reddi Miras Nasıl Yapılır? Miras Nasıl Reddedilir?

 

Mirasın reddedilmesi için mirasçının ret konusunda iradesinin olması gerekmektedir. Reddi miras beyanı şekle bağlı değildir. Mirası reddetmek isteyen mirasçı, miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı ya da sözlü olarak reddi miras beyanında bulunmalıdır. Mirası reddetmek için reddi miras gerekçesine gerek yoktur. Hiçbir gerekçe olmasa dahi mirasçı mirası reddedebilir. Reddi miras yapan mirasçı fiil ehliyetine sahip olmalıdır. Velayet altında bulunan küçük çocuğun velisi mirası reddetmişse, küçük çocuğa kayyım atanmalıdır. Yani anne-baba mirası reddederse velayet altındaki küçük çocuğa kayyım atanmalı ve çocuğun menfaati gözetilmelidir.

 

Medeni Kanunumuza göre mirası ret beyanı kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Şarta bağlanmış reddi miras geçersizdir. Reddi miras yapıldıktan sonra bu irade beyanı geri alınamaz. Diğer bir deyişle, mirası reddeden kişi mirası reddinden vazgeçemeyecektir.

 

Reddi Miras Süresi Ne Kadar?

 

Reddi miras beyanı kanunen süreye bağlanmıştır. Reddi Miras, mirasbırakanın ölümü ve miracının kendi mirasçılığını öğrendiği tarihten itibaren üç ay içerisinde yapılmalıdır. Yani, Mirası Reddetme süresi, reddi miras süresi üç aydır. Üç aylık süre içerisinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kabul etmiş sayılır. Vasiyetname ile atanmış mirasçı için mirası reddetme süresi kendisine tasarrufun resmen bildirilmesi ile başlar. Vasiyetname ile atanan mirasçının reddi miras süresi genellikle vasiyetnamenin açılması ile başlar.

 

Mirasın Hükmen Reddi Nedir?

 

Hükmi ret, mirasbırakanın öldüğü tarihte borca batık olduğu açıkça belli ya da resmen saptanmış olması durumunda söz konusu olur. Miras bırakan öldüğü tarihte borca batık durumda ise mirasçılar mirası kanunen reddetmiş sayılır. Mirasın hükmen reddi kanuni bir karinedir. Bu nedenle mirasçıların ayrı bir ret beyanında bulunmalarına gerek yoktur ancak ileride hak kaybı yaşamamak adına mirasın hükmen reddinin mevcut olduğu durumlarda da mirasçıların sulh hukuk mahkemesine ret beyanında bulunmasında fayda vardır.

 

Reddi Mirasın Sonuçları

 

Mirası reddetmenin sonuçlarının ne olduğu mirasçılar tarafından oldukça merak edilen bir sorudur. Miras paylaştırılırken mirası reddetmiş olan mirasçı, mirasbırakandan önce ölmüş gibi değerlendirilerek miras payı hesabı yapılır.

Mersin Miras Avukatı olarak müvekkillerimize miras payı hesaplama, reddi miras davası, miras davaları konusunda en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

YILDIZ & DÜZEN Hukuk Bürosu Türkiye’nin ve Akdeniz Bölgesi’nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan ve bölgedeki temel ticaret merkezlerinden biri olan Mersin’de kurulmuş bir hukuk bürosudur.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Online Ödeme İçin Tıklayınız.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES
Mahmudiye Mahallesi Bahçeler Caddesi Matiat İş Merkezi Kat:1 No:5 Akdeniz / MERSİN

TELEFON
+90 552 605 45 33

E-POSTA
info@yildizduzenhukuk.com