Anasayfa / Makale & Blog /Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şüyu) Davası
İzale-i Şüyu Davası, Ortaklığın Giderilmesi Davası, paylı mülkiyet ya da iştirak halinde mülkiyete konu olan taşınmaz mallarda ve taşınır mallarda ortaklığı bitirerek bireysel mülkiyete geçmeyi sağlayan davadır. Ortaklığın giderilmesi (İzaleyi Şüyu) davası, menkul veya gayrimenkule ortak olan tüm paydaşlara karşı açılır. Ortaklığın giderilmesi davasında tüm ortakların bulunması zorunludur.
Menkul veya gayrimenkul üzerindeki ortaklığın sona ermesini her bir malik mahkemeden talep edebilir. Ortaklığın giderilmesi davası, tüm ortaklara karşı açılacaktır.
Ortaklığın giderilmesi davası taşınmaz malın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır.
Ortaklık tarafların anlaşması ile aynen taksim yoluyla bölüşülerek de giderilebilir. Tarafların anlaşamaması durumunda ortaklık satış yoluyla giderilecektir. Tüm ortakların anlaşması durumunda icra yolu ile satış sadece ortaklar arasında yapılır. Paydaşlar bu konuda da anlaşamaz ise ortak mal ortak olmayan üçüncü bir kişiye de satılabilir. Ortaklığın giderilmesi davasının kaybedeni veya kazananı olmaz. Mahkeme kararı tüm ortakları aynı şekilde etkileyecektir.
Ortaklığın giderilmesi davası diğer adıyla İzaleyi Şuyu Davası uygulamada sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. İzaleyi Şuyu Davası avukat ücreti, Ortaklığın giderilmesi dava masrafı sıklıkla merak edilmektedir. Bu soruların yanıtı için gayrimenkul hukukunda uzman Mersin Avukat, Mersin Gayrimenkul Avukatı, Mersin Kadastro Avukatı ile çalışmakta fayda vardır.
Yıldız & Düzen Hukuk Bürosu müvekkillerine Ortaklığın giderilmesi davası, İzale-i Şüyu Davası konularında en iyi şekilde hizmet vermektedir.