Anasayfa / Makale & Blog /Mobbing Nedeniyle Haklı Fesih
İşçi-İşveren uyuşmazlıklarında uygulamada sıklıkla karşılaşılan konulardan biri de işyerinde işçiye mobbing ve baskı uygulanmasıdır. Bu yazımızda Mersin İş Mahkemesi Avukatı, Mersin İşçi Avukatı olarak Mobbing konusunu ele alacağız.
Türk Borçlar Kanununun 417. Maddesine göre, işveren işçinin kişiliğini korumak, saygı göstermek ve işyerinde düzeni sağlamakla yükümlüdür. İşveren bu hususta gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür. Aynı kanun hükmüne göre İşveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almakla yükümlüdür. Kanun hükmünde de belirtildiği üzere işveren, işçinin mobbinge uğramaması için gerekli önlemleri almak zorundadır. İşçinin mobbing nedeniyle kişilik haklarının zarara uğraması nedeniyle işveren tazminat ödemekle karşı karşıya kalabilecektir.
Mobbing nedeniyle işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek. Şartları oluşan Tazminatlarının yanında Manevi Tazminat da alabilir. Yargıtay bir kararında davacının yaptığı iş ve mezun olduğu okul göz önünde bulundurulduğunda kapısı olmayan odada çalıştırılmasını mobbing olarak değerlendirmiş ve işçiye kıdem tazminatının yanında manevi tazminat da ödenmesine hükmetmiştir.
Mobbingin meydana gelebilmesi için bir işçinin hedef alınarak, uzun bir süre belli aralıklarla sistematik şekilde tekrarlanan, işçinin karşı koymasına rağmen yapılan işçiyi küçük düşüren ve performansı etkileyen tehdit, hakaret, ayrımcılık, eleştiri, çalışma düzenini ağırlaştırma gibi eylemlerin yapılması gerekmektedir. Mobbing, işçileri sabote etmek için zalimce kötüniyetli yapılan davranışlardır. Mersin ilinde bulunan hukuk büromuzun İş Hukuku Departmanı, Mersin İşçi Avukatı, Mersin İşçi Mahkemesi Avukatı, Mersin İş Hukuku Avukatı konularında en iyi İşçi Avukatı hizmeti vermektedir.
Mobbingin varlığı için kişilik haklarına ağır bir saldırının bulunması gerekmemektedir. Mobbing iddialarında şüpheden uzak kesin deliller aranmaz. İşçi tarafından işyerinde mobbing uygulandığı kuşkusunu uyandıracak delillerin mahkemeye sunulması halinde, işyerinde mobbing yapılmadığının ispatı davalı tarafa yüklenir. Mobbing Nasıl İspatlanır? Mobbing ispatı için tanık beyanları, sağlık raporu, bilirkişi, keşif, kamera kayıtlarından faydanılır.
Bir davranışın mobbing olabilmesi için o davranışın süreklilik arz etmesi gerekmektedir. İşçinin görev yerinin sebepsiz yere sıklıkla değiştirilmesi mobbingdir. İşçinin işveren tarafından baskı altına alınması mobbing olarak değerlendirilir. İşyerinde tüm çalışanlara kaba ve kırıcı davranışların sergilenmesi işveren tarafından işçilere mobbing uygulamaktır. İşçinin diğer işçi lehine tanıklık yaması sonucu farklı muamelelere tabi tutulması mobbingdir. İşçinin işyerinde yalnızlaştırılmaya çalışılması mobbingdir. İşçiye mobbing uygulayan işverenden manevi tazminat da talep edilebilecektir. Mersin İşçi Avukatı, Mersin İş Mahkemesi Avukatı olarak İşçi Alacakları Davası, İşçi Tazminat Davası, Mobbing Davası konularında en iyi şekilde avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Yıldız & Düzen Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize Mersin İşçi Avukatı, Mersin İş Mahkemesi Avukatı, Kıdem Tazminatı Alacağı, Kıdem Tazminatı Davası, İşçi Tazminat Davası, İşçilik Alacağı Davası konularında en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.