Bize Ulaşın

Mirasçılıktan Çıkarma Nedir | Evlatlıktan Ret Mümkün Mü

Anasayfa / Makale & Blog /Mirasçılıktan Çıkarma Nedir | Evlatlıktan Ret Mümkün Mü

Mersin Mirasçılıktan Çıkarma Nedir | Evlatlıktan Ret Mümkün Mü
Mirasçılıktan Çıkarma Nedir | Evlatlıktan Ret Mümkün Mü

Mirasçılıktan Çıkarma Nasıl Yapılır?

 

Günlük hayatta sıklıkla evlatlıktan ret, evlatlıktan reddetme, evlatlıktan çıkarma gibi cümleler kullanılmaktadır. Hukuki anlamda bu kullanımlar oldukça yanlıştır. Kanunlarımızda ve hukuk düzenimizde evlatlıktan ret, evlatlıktan çıkarma gibi bir müessese bulunmamaktadır. Bunun yerine Mirasçılıktan Çıkarma, Mirastan Iskat müessesi bulunmaktadır. Medeni Kanunumuz Mirasçılıktan çıkarmayı Cezai ve Koruyucu olmak üzere iki şekilde düzenlemiştir. Mersin Miras Avukatı olarak bu yazımızda Türk Medeni Kanunumuzda düzenlenen Cezai anlamda mirastan çıkarma müessesini açıklayacağız.

 

Cezai Mirasçılıktan Çıkarma

 

Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan tarafından saklı paylı mirasçının mirastan uzaklaştırılmasıdır. Mirasbırakan bazı durumlarda mirasçılarından birini ya da bazılarını mirastan mahrum etmek isteyebilir. Kanunumuzda sayılan şartlar yerine gelmiş ise mirastan çıkarma (mirastan ıskat) müessesesi uygulanabilir. Mirasçılıktan çıkartıp çıkartmama Mirasbırakanın iradesindedir. Mirasçılıktan çıkarma vasiyetname veya miras sözleşmesi ile yapılabilir.

 

Mirasçılıktan Çıkarma Şartları Nelerdir?

 

Mirasçılıktan çıkarma sebepleri Türk Medeni Kanununun 510.maddesinde sayılmıştır. Kanunumuza göre mirasçılıktan çıkarma sebepleri şunlardır;

 

1-Saklı Paylı Mirasçı, Mirasbırakana Veya Mirasbırakanın Yakınlarından Birine Karşı Ağır Bir Suç İşlemişse

Bu maddede yazılı olan suç kelimesi, ceza hukuku anlamında suç değildir. İşlenen suçun ağır olup olmadığına hakim kanaat getirecektir. Maddede belirtilen suç hukuka aykırı ve kasten işlenmiş olmalıdır.

 

2-Mirasbırakan ya da Ailesine Karşı Aile Hukukundan Doğan Görevlerin Önemli Ölçüde İhlali

Bu maddede fiilin muhatabı olarak yalnızca mirasbırakan ve Mirasbırakanın aile fertleri sayılmıştır. Yapılan ihlaller kusurlu olarak yapılmalıdır. Eşin sadakat davranışları mirasçılıktan çıkarma için geçerli bir nedendir.

 

Mirastan Nasıl Çıkarılır?

 

Mirasçılıktan çıkarma, mirastan ıskat ölüme bağlı bir tasarruftur. Bu nedenle vasiyetname veya miras sözleşmesi ile yapılabilir. Mirasbırakan, mirasçısını mirastan çıkarırken mirastan çıkarmanın sebeplerini de açıklamalıdır. Mirasçılıktan çıkarılan mirasçı miras haklarını kaybeder.

 

Mirasçılıktan Çıkarmaya(Iskata) İtiraz Edilebilir Mi?

 

Mirasçılıktan çıkarmaya itiraz etmek mümkündür. Mirastan çıkarılan mirasçı mirasçılıktan çıkarılmanın iptali için dava açmalıdır. Bu davada davalı diğer mirasçılardır.

 

Mersin Hukuk Bürosu – Mersin Avukat

 

Mersin ilinde faaliyet gösteren Yıldız & Düzen Hukuk Bürosu müvekkillerine Mersin Miras Avukatı, Mersin Miras Davası Avukatı, miras paylaşımı hesaplama, miras hakkı hesaplama, miras payı hesaplama, miras davası, mirastan mal kaçırma davası konularında en iyi şekilde hizmet vermektedir.

YILDIZ & DÜZEN Hukuk Bürosu Türkiye’nin ve Akdeniz Bölgesi’nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan ve bölgedeki temel ticaret merkezlerinden biri olan Mersin’de kurulmuş bir hukuk bürosudur.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Online Ödeme İçin Tıklayınız.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES
Mahmudiye Mahallesi Bahçeler Caddesi Matiat İş Merkezi Kat:1 No:5 Akdeniz / MERSİN

TELEFON
+90 552 605 45 33

E-POSTA
info@yildizduzenhukuk.com