Anasayfa / Makale & Blog /Kiracının Evden Çıkarılması | Kiracının Tahliyesi Davası
Konut veya iş yeri kira sözleşmesi yapılması ile birlikte kiralanan taşınmazın kullanılması kiraya verilen tarafından kiralayana bırakılır. Kiraya veren taşınmazın kullanımını ve yararlanılmasını kiracıya bırakırken, kiracı da kiraya verene kira bedeli ödemeyi taahhüt eder. Ev sahiplerinin son dönemlerde en merak ettiği soruların başında “ kiracı evden nasıl çıkarılır “ , “ kiracı evden çıkmıyor “ , “ kira sözleşmesi bitmesine rağmen kiracı evden çıkmıyor “ , “ kira sözleşmesi bitti kiracı çıkmazsa ne olur “ , “ kiracı kirayı arttırmadı ne yapabilirim “ soruları gelmektedir. Biz de bu yazımızda son dönemlerin popüler konularından olan tahliye davalarını açıklayacağız.
Türk Borçlar Kanunumuza göre kira sözleşmeleri, on yıllık sürenin dolması nedeniyle bildirim yoluyla tahliye ve kanunumuzda yazılı nedenlerin ortaya çıkması ile açılabilecek tahliye davası ile sona erdirilebilir.
Kira Davası Açılması Sebepleri Şu Şekilde Sıralanabilir;
Kiraya veren, belirsiz süreli kira sözleşmesini on yılın sonunda hiçbir neden bildirmeksizin sona erdirebilir. Kiraya veren altı aylık fesih bildirim süresi sonunda geçerli olacak şekilde en az üç ay önceden kiraya verene bildirimde bulunarak kira akdini sona erdirebilir.
Mülk sahibi, ihtiyacı nedeni ile kiraacıyı evden çıkarmak için tahliye davası açabilmektedir. Kiraya veren kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin kullanma ihtiyacı bulunduğu hallerde kiracının tahliyesi için tahliye davası açabilir. Kiraya verenin ihtiyacı nedeni ile açılacak tahliye davası süresi içerisinde açılmalıdır. Belirli süreli kira sözleşmelerinde tahliye davası kira sözleşmesi sonunda açılacaktır. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise bildirim sürelerine uyularak bir ay içerisinde dava açılmalıdır. İhtiyaç Nedeniyle Kiracıyı Evden Çıkarmak için Mersin Avukat olarak hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.
Kiracı kira bedelini sözleşmede kararlaştırılan tarihte eksiksiz olarak ödemek zorundadır. Son zamanlarda en sık karşılaşılan dava türü kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle tahliye davasıdır. Bu dava türüne iki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası da denilmektedir.
Mersin ilinde faaliyet gösteren hukuk büromuz Mersin Avukat, Mersin Hukuk Bürosu olarak; Kiracının evden çıkarılması, kiracının tahliyesi, kiracı tahliye avukatı, iki haklı ihtar nedeniyle tahliye, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası, tahliye taahhüdü nedeniyle tahliye davası, kira bedelinin eksik ödenmesi nedeniyle kiracının evden çıkarılması konusunda en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.