Anasayfa / Makale & Blog /İşe İade Davası Nasıl Açılır?
İşten çıkarılan işçinin işe iade talebi ile iş mahkemesinde dava açabilmesi için, iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi, işçinin en az altı aylık kıdeminin bulunması, iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması, işyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırılması gerekmektedir.
Kanunlarımıza ve Yargıtay’ın uygulamasına göre iş sözleşmesi işçi tarafından feshedildiği takdirde işçinin işe iade davası açma hakkı bulunmamaktadır. İşçi, iradesi sakatlanarak istifa ettiyse işe iade davası açabilir. Ancak bu durumda işçi bu iddiasını ispatlamalıdır. Uygulamada işçiye zorla istifa dilekçesi imzalatıldığı görülmektedir.
İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde işe iade talebi ile arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk neticesinde anlaşmaya varılmaması halinde son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde işe iade davası açılmalıdır. Zorunlu arabuluculuk başvurusu sonucu dava açma süresi son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki haftadır. İşe iade davası için arabuluculuk başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtı için iş davalarında uzman Mersin İşçi Avukatına danışabilirsiniz.
İşe iade davası açılmadan önce arabuluculuk başvurusu yapılması zorunludur. İşe iade davası açan davacı, dava dilekçesinin ekine arabuluculuk son tutanağının aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir suretini eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmadığı takdirde mahkeme davacıya arabuluculuk son tutanağının asılını mahkemeye ibraz etmesi için bir haftalık kesin süre verir. Bir haftalık kesin süre içinde arabuluculuk son tutanağı mahkemeye sunulmaz ise dava, dava şartı yokluğundan usulden reddedilir. İşe iade davaları teknik bir dava türü olduğundan işe iade davası açmak isteyen işçilerin İş Hukuku alanında uzman Mersin İşçi Avukatı, Mersin İş Mahkemesi Avukatı, Mersin İş Davası Avukatı, Mersin İşçi Avukatları ile çalışmalarında fayda vardır.
Asıl işveren – alt işveren ilişkisinin varlığı halinde arabuluculuk aşamasında anlaşma yoluna gidilebilmesi için asıl işveren ile alt işveren arabuluculuk görüşmelerine beraber katılmalı ve iradeleri birbirine uygun olmalıdır.
İşe iade davasının kabulü halinde boşta geçen ücret ve diğer ücretler açıkça talep edilmese bile işçinin kıdemine göre mahkemece tespit edilmesi gerekir.
Yıldız & Düzen Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize Mersin İş Mahkemesi Avukatı, Mersin İşçi Avukatı, Mersin İşçi Avukatları, Mersin İş Davası Avukatı, İşe İade Davası Açılması, İşçi tazminat davası konularında en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.