Anasayfa / Makale & Blog /İDARİ İŞLEMİN İPTALİ DAVASI
İdari işlemin iptali davası, idarenin yapmış olduğu işlemin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden birisi nedeniyle menfaati ihlal edilenler tarafından açılan davadır.
İdari işlem, idarenin tesis ettiği tek taraflı hukuki işlemlerdir. İdari işlemler idarenin yargı denetimine tabidir. İdari işlemler hukuka uygunluk karinesinden yararlanır. Bu karineye göre idari işlemler, haklarında iptal kararı verilinceye kadar geçerliliklerini korurlar.
Uygulamada sıklıkla karşımıza çıkan iptal davası konuları şunlardır; Meslekten ihraç davası, Memur Davaları, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Davaları, Görevden Çıkarma Davaları, Disiplin Cezası Davaları.
Görevli mahkeme terimi iptal davasının hangi mahkemede açılacağını göstermektedir. İdari işlemin iptali davasında görevli mahkeme idare mahkemeleridir. Bunun yanı sıra iptal davaları Danıştay ve vergi mahkemesinde de açılabilir.
Yetkili mahkeme terimi iptal davasının nerede açılacağı hususunu ifade etmektedir. İptal davası, idari işlemi yapan idarenin bulunduğu yer idare mahkemesinde açılır.
İdari işlemin iptaline karşı açılacak olan iptal davası, idari işlemin ilgiliye tebliğinden itibaren 60 gün içinde açılmalıdır.
İdare hukuku avukatı ücreti 2020 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenmiş olmasına rağmen taraflar arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Mersin İdare Avukatı, Mersin Vergi Avukatı ücreti müvekkil ile avukat arasında serbestçe belirlenmektedir.
YILDIZ & DÜZEN Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize Mersin İdare Hukuku Avukatı, Mersin Vergi Hukuku Avukatı olarak en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.