Anasayfa / Makale & Blog /İBRANAME SÖZLEŞMELERİNİN GEÇERLİLİK ŞARTLARI
İşçinin, işten ayrılırken bütün işçilik alacaklarını ve tazminatlarını aldığına dair imzaladığı belgeye ibraname denilmektedir.
İbra, borcun özel bir sona erme sebebidir. İbra sözleşmesi borçlunun borçtan kurtulmasını sağlar.
Türk Borçlar Kanununun 132.maddesinde “Borcu doğuran işlem kanunen veya taraflarca belli bir şekle bağlı tutulmuş olsa bile borç, tarafların şekle bağlı olmaksızın yapacakları ibra sözleşmesiyle tamamen veya kısmen ortadan kaldırılabilir.” denilmek suretiyle ibranın borcu sona erdirici niteliği haiz olduğu belirtilmiştir.
İbraname sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için Türk Borçlar Kanununun 420/2.maddesinde düzenlenen koşullara uyulması gerekmektedir.
Peki, TBK’da düzenlenen bu şartlar nelerdir;
TBK 420/2’de “İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması şarttır. Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.” Hükmü düzenlenmiştir.
Bu kanun hükmü çerçevesinde ibra sözleşmelerinin geçerlilik koşullarını açıklayacağız.
Hukuken geçerli bir ibranameden söz edebilmek için ibra tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması gerekir. Bu kanun hükmü ile İş ilişkisi devam ederken işverenin işçiye baskı yolu ile ibraname imzalatmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
İşçinin imzaladığı ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması kanunen şarttır.
Ayrıca, ibraname sözleşmesinde hangi işçi alacaklarının ibra edildiği teker teker belirtilmeli ve her bir kalemin açıkça gösterilidir.
İbranamenin kanunen geçerli olması için yazılı olarak düzenlenmelidir.
Ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması şarttır. Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.
Mersin işçi avukatı ücreti, iş davası, tazminat davası, işe iade davası açmak isteyenlerin en merak ettiği konuların başında gelmektedir. Avukat Ücreti, müvekkil ile avukat arasında serbestçe belirlenir. Yapılan işin mahiyeti, harcanacak mesai gibi faktörler 2020 Mersin avukatlık ücretini etkileyen başlıca faktörlerdir. Mersin Avukat Ücreti, 2020 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi doğrultusunda müvekkil ile avukat arasında serbestçe belirlenir.
Hukuk büromuzun İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Departmanı, Mersin İş Davası Avukatı, Mersin İşçi Avukatı, Mersin İşveren Avukatı olarak hem işçilere hem de işverenlere danışmanlık ve dava takibi konularında en iyi şekilde hizmet vermektedir.