Anasayfa / Makale & Blog /FATURA VE TİCARİ ALACAKLARIN TAHSİLİ
Türk Ticaret Kanununun Fatura ve Teyit mektubu başlıklı 21.madde hükmü şu şekildedir;
(1) Ticari işletmesi bağlamında bir mal satmış, üretmiş, bir iş görmüş veya bir menfaat sağlamış olan tacirden, diğer taraf, kendisine bir fatura verilmesini ve bedeli ödenmiş ise bunun da faturada gösterilmesini isteyebilir.
(2) Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
(3) Telefonla, telgrafla, herhangi bir iletişim veya bilişim aracıyla veya diğer bir teknik araçla ya da sözlü olarak kurulan sözleşmelerle yapılan açıklamaların içeriğini doğrulayan bir yazıyı alan kişi, bunu aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde itirazda bulunmamışsa, söz konusu teyit mektubunun yapılan sözleşmeye veya açıklamalara uygun olduğunu kabul etmiş sayılır.
İlgili madde hükmüne göre bir malın satımı, üretimi, bir işin yapılması veya herhangi bir şekilde bir menfaat sağlanması durumunda, bu mal veya hizmetin ya da temin edilen menfaatin alıcısı konumundaki tacir, satıcısından fatura isteme hakkına sahiptir.
VUK'a göre fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenmelidir. Bu sürede düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılırlar.
Bir fatura alan kişi, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmazsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
Fatura alan kişi sekiz gün içinde itiraz etmez ise fatura içeriği kabul edilmiş sayılır.
Faturaya itiraz edilmemesi nedeniyle fatura içeriğinin kabul edilmiş sayılması için aynı zamanda bazı şartların yerine gelmesi gereklidir.
Bu şartları aşağıda açıklayacağız.
Aşağıdaki şartların varlığı halinde fatura içeriğine 8 gün içerisinde itiraz edilmediği takdirde fatura içeriği kabul edilmiş sayılır;
Taraflar arasında bir sözleşme yok ise gönderilen belge, gerçek anlamda bir fatura değil, ancak öneri (teklif) niteliğinde bir yazıdır.
Tacir dışındaki kişilerin fatura düzenlemesi halinde bu karine uygulanmaz.
Fatura içeriğine 8 gün içinde itiraz edilmediği takdirde fatura içeriği kabul edilmiş sayılır.
Faturada hizmet veya mal alan kişi veya şirket fatura bedelini ödemediği takdirde bunlara karşı icra takibi başlatılabilir.
Mersin icra avukatı ücreti, icra takibi başlatmak isteyenlerin en merak ettiği konuların başında gelmektedir. Avukat Ücreti, müvekkil ile avukat arasında serbestçe belirlenir. Yapılan işin mahiyeti, harcanacak mesai gibi faktörler 2020 Mersin avukatlık ücretini etkileyen başlıca faktörlerdir. Mersin Avukat Ücreti, 2020 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi doğrultusunda müvekkil ile avukat arasında serbestçe belirlenir.
Hukuk Büromuzun İcra ve İflas Hukuku departmanı, Mersin icra avukatı olarak müvekkillerimize en iyi şekilde hizmet vermektedir.