Bize Ulaşın

Dava Dilekçesinin Unsurları

Anasayfa / Makale & Blog /Dava Dilekçesinin Unsurları

Mersin Dava Dilekçesinin Unsurları
Dava Dilekçesinin Unsurları

Dava Nasıl Açılır?

 

Davacı dava dilekçesi ile mahkemeden kendi lehine bir hüküm vermesini talep eder. Mahkeme dava dilekçesi olmadan kendiliğinden bir hüküm tesis edemez. Dava nasıl açılır sorusu Mersin Avukat, Mersin Hukuk Bürosu olarak sıklıkla karşılaştığımız bir sorudur. Dava, dava dilekçesi ile açılır. Dava dilekçesi mahkemeye verilir. Mahkeme dava dilekçesini davalıya tebliğ eder. Davalı taraf, kendisine gönderilen bu dava dilekçesine belli bir süre içinde cevap vermelidir.

Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra tahkikat aşamasına geçilir, tahkikat tamamlandıktan sonra sözlü yargılama yapılır ve ardından hüküm verilir.

Davanın seyri bakımından dava dilekçesi çok önemlidir. Yargıtay’ın deyişiyle “Dava dilekçesi davanın alın yazısıdır.” Dava dilekçesinin önemi nedeniyle dava açarken dava konusunda uzman avukattan hukuki yardım almak gerekmektedir. Dava dilekçesinde yapılacak bir hata ilerde telafisi imkansız zararlara yol açabilecektir. Müvekkillerimize Mersin Avukat olarak dava açma, dava dilekçesi örneği konularında hizmet vermekteyiz.

 

Dava Dilekçesinin Unsurları

 

Dava dilekçesinde bulunması gerekenler Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda sayılmıştır. Dava dilekçesinde hangi hususlar yer alır, dava dilekçesi nasıl yazılır sorularının yanıtlarını açıklayacağız. Dava dilekçesi Türkçe yazılmalıdır. Taraflar yabancı olsa dahi dava dilekçesi ve cevap dilekçeleri mahkemeye Türkçe olarak sunulmalıdır. Yabancı dilde yazılan dilekçe davalıya tebliğ dahi edilmeden reddedilmelidir.

 

1-Mahkemenin Adı

Görevli ve yetkili mahkeme belirlenerek dava dilekçesinin görevli ve yetkili mahkemeye hitaben yazılması gerekmektedir. Örneğin; Mersin Asliye hukuk Mahkemesinin yetkili ve görevli olduğuna karar verdikten sonra dava dilekçesi Mersin Asliye Hukuk Mahkemesine hitaben açılmalıdır.

 

2-Tarafların Ad ve Soyadları ile Adresleri

Davayı açan davacının ve davanın açıldığı kişinin yani davalının dava dilekçesinde açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Davayı açanın ve davanın açıldığı kişinin açıkça belli olması gerekmektedir. Dava dilekçesinde yazılan isimler daha sonradan değiştirilemeyeceğinden dava açarken, dava dilekçesi yazarken çok dikkat edilmelidir.

Dava dilekçesinde davalının adresinin yazılması zorunlu mudur? Dava dilekçesinde davalının adresinin yazılmaması Yargıtay’a göre bir eksiklik değildir. Davalının TC kimlik numarası dava dilekçesinde yer alıyorsa mahkeme tarafından MERNİS adresine dava dilekçesinin tebliğ edilmesi gerekmektedir. Mahkeme tarafından yapılan adres araştırmasına rağmen davalının adresi tespit edilememişse dava dilekçesi davalıya ilanen tebliğ edilmelidir.

 

3-Davacının TC Kimlik Numarası

Davacı, Türk vatandaşı ise dava dilekçesinde davacının TC kimlik numarasının yazılması gerekmektedir. Davacı kendini vekille temsil ettiriyorsa vekilin adı soyadı ve adresinin de yazılması gerekmektedir.

 

4-Dava Konusu

Davacı tarafından dava dilekçesinde davanın konusu açıkça belirtilmelidir. Örneğin; tahliye davası, tapu davası, nafaka davası, velayet davası, alacak davası, boşanma davası, yol hakkı davası, tazminat davası, iş davası, işçi alacağı davası, iddet müddetinin kaldırılması davası gibi hangi dava açılacaksa dava konusu olarak belirtilmelidir. Müvekkillerimize dava açmak, boşanma davası avukatı, alacak davası avukatı, tapu davası avukatı, tazminat davası avukatı, mersin avukat konularında en iyi şekilde avukatlık ve danışma hizmeti vermekteyiz.

 

5-Davanın Sebebi

Davacının dava dilekçesinde dayandığı vakıaları açıkça bildirmesi gerekmektedir. Mahkeme, davacının dava dilekçesinde belirtmediği hiçbir şeyi kendiliğinden göz önüne alamaz.

 

6-Deliller

Dava dilekçesinde davası, dayandığı delilleri de belirtmelidir. Aksi halde hak kaybına uğrayabilecektir.

 

7-Talep ve Sonuç

Davacı dilekçesinde açıkça talep ve sonucunun ne olduğunu belirtmelidir. Dava dilekçesinin en önemli bölümü talep ve sonuç bölümüdür. Talep edilmese dahi mahkemece kendiliğinden yargılama gideri yönünden karar verir. Dava dilekçesinde davacının veya temsilcisinin imzasının bulunması gerekmektedir.

 

Yukarıda bir dava dilekçesinde bulunması gereken başlıca unsurları kısaca açıkladık. Yargıtay’ın da söylediği gibi dava dilekçesi davanın alın yazısı olduğundan, dava açılırken, dava dilekçesi yazılırken, cevap dilekçesi yazılırken alanında uzman bir avukattan hukuki yardım almakta fayda vardır.

 

Yıldız & Düzen Hukuk Bürosu olarak Mersin ili başta olmak üzere Türkiye’nin her şehrinde müvekkillerimize, dava açılması, dava dilekçesi örneği, dava nasıl açılır, Mersin Avukat gibi konularda en iyi şekilde avukatlık hizmeti vermekteyiz.

YILDIZ & DÜZEN Hukuk Bürosu Türkiye’nin ve Akdeniz Bölgesi’nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan ve bölgedeki temel ticaret merkezlerinden biri olan Mersin’de kurulmuş bir hukuk bürosudur.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Online Ödeme İçin Tıklayınız.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES
Mahmudiye Mahallesi Bahçeler Caddesi Matiat İş Merkezi Kat:1 No:5 Akdeniz / MERSİN

TELEFON
+90 552 605 45 33

E-POSTA
info@yildizduzenhukuk.com