Bize Ulaşın

Boşanma Sonrası Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Anasayfa / Makale & Blog /Boşanma Sonrası Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Mersin Boşanma Sonrası Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Boşanma Sonrası Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Evlilik Birliği İçerisinde Edinilen Malların Tasfiyesi

 

Eşler arasındaki mal rejimi evliliğin sona ermesinden sonra eşleri yakından ilgilendiren bir konudur. Kanunumuzda,

 

*Edinilmiş mallara katılma rejimi,

*Mal ayrılığı rejimi,

*Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi,

*Mal ortaklığı rejimi

 

şeklinde dört çeşit mal rejimi düzenlenmiştir.

 

Bu yazımızda mal rejimi tasfiyesinin ülkemizdeki uygulanma şeklini inceleyeceğiz.

Eşler arasındaki mal rejiminin tasfiye edilmesi; boşanmanın, eşlerden birinin vefatının, eşlerin mal rejimi sözleşmesi ile kanunda gösterilen diğer rejimlerden birinin seçilmesinin, evlenmenin iptalinin veya hâkim tarafından mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesinin bir sonucudur. Yani diğer bir deyişle bu durumlarda eşler arasındaki mal rejimi sona ermektedir. Evlilik birliği içinde edinilen malların boşanma sonucunda da tasfiye edilerek paylaştırılması gerekmektedir. Boşandıktan sonra mal paylaşımı nasıl yapılır? Ancak mal rejiminin tasfiyesi aile mahkemesinde açılacak dava ile mümkündür. Şöyle ki; Katkı payı alacağına ilişkin davalar, değer artış payı davaları, artık değere katılma alacağı davaları mal rejiminin tasfiyesine yönelik davalar kural olarak; kişisel haklara dayanan, para alacağına yönelik davalardır. Yukarıda belirtildiği üzere davaların açılması için eşler arasında bulunan mal rejiminin sonlanmış olması gerekmektedir.

 

Boşanmak isteyen kişiler boşandıktan sonra mallar nasıl paylaşılır, boşanma davasından sonra mallar kimin olur, boşanma davası sonrası mal paylaşımı, boşandım evliyken alınan mallar ne olacak, mal paylaşım davası avukatı, edinilmiş mal nedir, edinilmiş mallara katılma rejimi nedir sorularının yanıtlarını merak etmektedir. Mersin Boşanma Avukatı, Mersin Aile Avukatı olarak müvekkillerimize, boşanma davası açılması ve boşanma davası takibi, boşanma davası sonrası mal paylaşımı davası, boşanmış eşlerin mal paylaşımı, boşanmada malların paylaşımı, mal rejimi davası, mal rejimi tasfiye davası konularında en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

 

Eski Medeni Kanun Döneminde Evlenen Eşlerin Mal Rejimi Tasfiyeleri

 

Medeni Kanunumuz 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Medeni kanunumuza göre eşlerin, evlenirken kanunda belirtilen herhangi bir mal rejimini seçmedikleri durumlarda yasal mal rejimi olarak eşler arasında “edinilmiş mallara katılma rejimi” uygulanmaktadır. Yani, evlilik birliği içerisinde edinilen mallara kural olarak her iki eşin de katkı ve katılmasının bulunduğu kabul edilmektedir. Ancak 1 Ocak 2002 tarihinden önceki dönemde evlenirken herhangi bir mal rejimi seçmeden evlenen eşler bakımından durum farklı olacaktır. Şöyle ki; Eski kanun yürürlükte iken yasal mal rejimi olarak “mal ayrılığı rejimi” uygulanmakta idi. Bu nedenle 1 Ocak 2002 tarihinden önce herhangi bir mal rejimi seçmeden evlenen eşler arasında evlenme tarihinden 1 Ocak 2002 tarihine kadar “mal ayrılığı rejimi”, 1 Ocak 2002 tarihinden sonra “edinilmiş mallara katılma rejimi” uygulanarak mal rejimi tasfiyesi sağlanacaktır.

 

Anlaşmalı Boşanma Halinde Mal Rejimi Tasfiyesi

 

Boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki türlüdür. Anlaşmalı boşanma davaı, çekişmeli boşanma davasına kıyasla daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Diğer bir deyişle hızlı boşanmak istiyorum, hemen boşanmak için ne yapmalı, en hızlı boşanma yöntemi nedir gibi soruların yanıtı anlaşmalı boşanma davasıdır. Tek celsede boşanmak mümkün mü? Tek celsede boşanılır mı? Anlaşmalı boşanma davası ile tek celsede boşanmak mümkündür. Tek celsede boşanmak isteyen müvekkillerimize anlaşmalı boşanma dava avukatı, çekişmeli boşanma dava avukatı, anlaşmalı boşanma protokolü, mal tasfiyesi avukatı konularında en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.

 

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar zorunlu olmamakla birlikte edinmiş oldukları malların paylaştırması hususunda da anlaşabilmektelerdir. Bu durumda taraflar arasında anlaşma sağlanmışsa yeniden mal rejimi tasfiyesine ilişkin bir dava açılmasına gerek yoktur. Ancak anlaşmalı boşanma protokolünde edinilen mallara ilişkin herhangi bir anlaşma, kabul mevcut değilse, mal rejiminin tasfiyesi için dava açılabilmektedir.

 

Mal rejimi tasfiyesi boşanmanın mali sonuçlarındandır. Bu nedenle boşanan tarafların maddi anlamda hak kaybına uğramaması için avukata danışması faydalı olacaktır. Mersin boşanma, velayet, mal rejimi tasfiyesi avukatı olarak Yıldız & Düzen Hukuk Bürosu, aile hukuku alanında boşanma davası, katkı payı alacağına ilişkin davalar, değer artış payı davaları, artık değere katılma alacağı davaları gibi mal rejiminin tasfiyesine yönelik davalarda müvekkillerine en iyi şekilde avukatlık ve danışma hizmeti vermektedir.

YILDIZ & DÜZEN Hukuk Bürosu Türkiye’nin ve Akdeniz Bölgesi’nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan ve bölgedeki temel ticaret merkezlerinden biri olan Mersin’de kurulmuş bir hukuk bürosudur.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Online Ödeme İçin Tıklayınız.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
ADRES
Mahmudiye Mahallesi Bahçeler Caddesi Matiat İş Merkezi Kat:1 No:5 Akdeniz / MERSİN

TELEFON
+90 552 605 45 33

E-POSTA
info@yildizduzenhukuk.com