Anasayfa / Makale & Blog /Boşanma Davalarında Mehir Senedi
Mersin Boşanma Avukatı, Mersin Aile Avukatı olarak sıklıkla karşılaştığımız sorulardan biri de Mehir Senedi Davası, Mehir Alacağı Davası, Eşim Mehir Borcunu Ödemiyor, Mehir Alacağı Tahsili Nasıl Yapılır sorularıdır. Bu yazımızda Mersin Boşanma Avukatı, Mersin Aile Hukuku Avukatı olarak Mehir Senedinin Hukuki Niteliğini açıklayacağız.
Mehrin Mehri müeccel ve mehri muaccel olmak üzere iki türü vardır. Mehri müeccel, ileriye yönelik bir bağışlama vaadidir. Mehir, İslam Hukukuna göre, erkeğin kadına verdiği veya vermeyi vadettiği para veya maldır. Mehir, Türk Hukukunda, erkeğin kadına belirli bir mal, para veya ekonomik değeri olan bir şey bağışlamasıdır. Mehir, kadının kişisel malıdır. Belirli şartların bulunması halinde Mehirden Cayma, Mehirden Dönme mümkündür. Mehir Senedinin geçerli olabilmesi için yazılı şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Mehir senedinin hukuki niteliği bağışlama vaadidir.
Mehir Senedinde yazılan, kadına verileceği taahhüt edilen miktar ödenmezse ne olur? Mehir senedi hukuki anlamda sonuç doğuracak şekilde düzenlendiyse, kadın mehir senedinde belirtilen ancak kendisine teslim edilmeyen kısım için dava açabilir. Mehir senedi davası alacak davası olduğundan Boşanma Davası ile aynı dava dosyasında açılmamalıdır. Ancak Yargıtay uygulamalarına göre boşanma davası ile mehir senedi davası aynı davada açılabilmektedir. Mehir Senedinde kefil bulunuyorsa dava hem eşe hem de kefile karşı açılmalıdır. Mehir Senedi ödenmezse ne olur? Mersin Boşanma Avukatı, Mersin Aile Avukatı olarak müvekkillerimize Boşanma Davası, Mehir Senedi Davası, Mehir Alacağı Davası konularında en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.
Mersin Boşanma Avukatı, Mersin Aile Avukatı olarak müvekkillerimize mehir senedi davaları, ödenmeyen mehir senedinin tahsili, mehir alacağı davası konularında en iyi şekilde avukatlık hizmeti vermekteyiz.