Anasayfa / Makale & Blog /Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Yer Alması Gerekenler
Dava dosyasında en önemli belgelerden bir tanesi dava dilekçesidir. Dava dilekçesi davanın seyrini belirleyen en önemli belgedir. Bu nedenle internetten dava dilekçe örneği, boşanma protokolü örneği gibi dilekçe örnekleri bularak açılacak davalar davacının hak kaybı yaşaması sonucunu doğuracaktır. Dava açacaksanız ya da size bir dava açıldıysa bir avukattan profesyonel hukuki yardım ve danışmanlık almanız gerekmektedir.
Boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki türlüdür. Bu yazımızda anlaşmalı boşanma davası üzerine açıklamalarda bulunacağız. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasının şartlarından biri evliliğin en az bir yıldan beri sürmüş olması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için eşler nafaka, mal paylaşımı, maddi tazminat, manevi tazminat, nafaka, velayet konularında anlaşmaya varmış olmalı ve bu anlaşmayı bir protokole dökmelilerdir.
Taraflar boşanma konusunda anlaşamazlar ise anlaşmalı boşanma davası değil, çekişmeli boşanma davası açmak zorundadırlar. Çekişmeli boşanma davası devam ederken eşler boşanma konusunda, tazminat, nafaka, velayet konularında anlaştığı takdirde boşanma protokolü düzenleyerek çekişmeli boşanma davasına bakan aile mahkemesine anlaşmalı boşanma protokolünü sunarak çekişmeli boşanma davasının anlaşmalı boşanma davasına dönüşmesini sağlayabilirler.
Anlaşmalı boşanma davasında hazırlanacak ve mahkemeye sunulacak anlaşmalı boşanma protokolü nasıl olmalıdır sorusu boşanma konusunda anlaşan, anlaşmalı olarak boşanmak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardandır. Anlaşmalı boşanma protokolünde, tarafların boşanma konusunda anlaştığı, müşterek çocuğun velayetinin kime verileceği, boşanmada maddi tazminat, boşanmada manevi tazminat, nafaka miktarı gibi konularda anlaşmış olmalılardır. Boşanma dava dilekçesi usulüne uygun olarak hazırlanmalı ve boşanma protokolü ile beraber imzalanarak mahkemeye sunulmalıdır.
Çekişmeli boşanma davasında ve anlaşmalı boşanma davasında müşterek çocuğun velayeti anne ve babaya ortak olarak verilebilir. Bu duruma ortak velayet denilmektedir. Ortak Velayet şartları nelerdir sorusu çok merak edilmektedir. Ortak Velayet kavramı ile ilgili sorularınızı Mersin Boşanma Avukatı olarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma duruşmasına gidilmediği takdirde hâkim boşanma kararı veremez. Anlaşmalı boşanma kararı verilmesi için iki tarafın da duruşmada hazır bulunması ve boşanma protokolünü kabul etmesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma kararı verilmesi için eşlerin ikisinin de duruşmada hazır olması gerekir.
Yıldız & Düzen Hukuk Bürosunun Aile Hukuku Departmanı, Anlaşmalı Boşanma Davası, Çekişmeli Boşanma Davası, Nafaka Davası, Velayet Davası, Anlaşmalı Boşanma Protokol Örneği konusunda müvekkillerine en iyi şekilde hizmet vermektedir.